Vprašanje:

Sosed proda vse parcele okoli razen ene na sredini. Proda tudi pot do le te. Sedaj zahteva služnostno preko moje parcele. Upravičeno?
 

Odgovor:

Načeloma je odgovor da. Upravičen je do dostopa do parcele, na podlagi česar lahko zahteva tudi vpis nujne poti.

Sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Nujno pot določi, če se z njo ne onemogoča ali znatno ovira uporaba nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala. Nujna pot se določi tako, da se čim manj obremeni tuja nepremičnina. Za dovoljeno nujno pot je upravičenec dolžan plačati zavezancu primerno nadomestilo.

e-obrazec - Predlog za ustanovitev nujne poti oziroma za razširitev nujne poti

V primeru sporazuma zadevo uredita v okviru pogodbe o stvarni služnosti.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj se šteje, da je pot po sosedovi parceli priposestvovana?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!