Vprašanje:

Lahko prijavim soseda, ki je prestavil mejnik na naše zemljišče? Skopal je jarek čisto ob naši škarpi.
 

Odgovor:

Postavitev, prestavitev ali odstranitev mejnikov lahko izvede geodetsko podjetje, ki ima dovoljenje za izvajanje geodetskih storitev.

Mejnike lahko odstranijo tudi lastniki sosednjih zemljišč sami, če se tako dogovorijo.

Zasutje ali kakršno koli poškodovanje mejnikov je prepovedano. Prepovedana je tudi postavitev, prestavitev ali odstranitev mejnikov v nasprotju s prvim in prejšnjim odstavkom.

Samovoljno postavljanje, odstranjevanje, prestavljanje, zasuvanje ali kakršno koli poškodovje mejnike mejnikov je tako prekršek (124. člen Zakona o evidentiranju nepremičnin).

Globa za pravno osebo znaša od 400 do 8.000 eurov (od 200 do 1.500 eurov za odgovorno osebo pravne osebe).

Globa za posameznika, ki stori tak prekršek znaša od 200 do 1.000 eurov.

Nadzor na izvajanjem določb tega zakona izvaja inšpektor, pristojen za nadzor nad izvajanjem zakonov in drugih predpisov s področja geodetske dejavnosti.

V kolikor sosed moti vašo posest, ga lahko najprej opozorite, ter v nadaljevanju tudi tožite. Sodno varstvo morate zahtevati v zakonsko določenem roku, to je v 30 dneh od dneva, ko ste zvedeli za nastalo motenje in storilca, najpozneje pa v 1 letu, ko je motenje nastalo.

e-obrazec - Opozorilo pred tožbo v primeru motenja oziroma odvzema posesti

e-obrazec - Tožba zaradi motenja posesti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!