Vprašanje:

Lahko ob dedovanju prepišem pol dediščine na moža ali šele kasneje? Kakšen je postopek?

Odgovor:

Dedni delež lahko odstopite le sodediču. Če mož ni sodedič, lahko lastništvo prepišete, ko premoženje podedujete.

Je pa postopek odvisen od tega, na podlagi česa boste opravili prepis lastništva na nepremičnini nase.

Če gre za brezplačno darilo, je primerna darilna pogodba. Če gre za prodajo, se uporabi prodajna pogodba. če gre za delitev skupnega premoženja zakoncev, je primeren sporazum o delitvi skupnega premoženja.

V vsakem primeru je potrebno listino, ker gre za urejanje premoženjskih razmerij med zakoncema, je potrebno listino pripraviti pri notarju, v obliki notarskega zapisa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odpoved dedovanju - Vse kar morate vedeti, preden se odpoveste dediščini

Informiran.si - Kako podariti nepremičnino

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!