Vprašanje:

Kolikšen je davek in postopek, če moja mama podari stanovanje moji hčeri? Jaz sem edini dedič.
 

Odgovor:

Svoj lastniški delež na nepremičnini lahko mama podari z darilno pogodbo. 

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Po sklenitvi darilne pogodbe, se pogodba dostavi na FURS za ugotavljanje davka. Ko je pogodba potrjena s strani FURSa, sledi overitev podpisa darovalke na pogodbi oz. zemljiškoknjižnem izpisku. Overjena pogodba oz. dovolilo je nato podlaga za vpis lastniške pravice v zemljiško knjigo.

Darilo v I. dednem redu je oproščeno plačilo davka na dediščine in darila.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti nepremičnino

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!