Vprašanje:

Grem v osebni stečaj. Imam 400 pokojnine. Meni ne morejo rubiti. Lahko mojemu možu, ki ima 1000 pokojnine? Kakšna je razlika mož in partner?
 

Odgovor:

V stečajno maso gre premoženje dolžnika. Moževo premoženje in prihodki Ne. Lahko pa stečajni upravitelj zahteva, da se v stečajno maso umesti možev del skupnega premoženja zakoncev (če le-to obstaja).

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca v času zakonske zveze ustvarita z delom. V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga imata zakonca pred zvezo, oz. ki ga pridobita kot dediščino ali darilo.

Glede na to, da je zunajzakonska zveza izenačena z zakonsko zvezo, med možem in partnerjem ni razlike, razen v tem, da je potrebno obstoj zunajzakonske zveze dokazati v vsakem primeru posebej. 

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Osebni stečaj - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!