Vprašanje:

Dolžnik v osebnem stečaju je brez vednosti upravitelja prevzel prokuro. Je to dovoljeno? Kako lahko upniki ukrepajo? 
 

Odgovor:

Ena od upnikovih najmočnejših možnosti v postopku osebnega stečaja je ugovor zoper odpust obveznosti. V primeru uspešnega ugovora, se obveznosti po končanem osebnem stečaju dolžniku ne odpustijo.

Kar se tiče obveznosti dolžnika tekom postopka osebnega postopka lahko upnik poda ugovor če dolžnik v postopku osebnega stečaja sodelovati s sodiščem in z upraviteljem ter se odzivati na sodna pisanja in pozive upravitelja.

Poleg tega mora dolžnik med postopkom osebnega stečaja upravitelju nemudoma sporočiti vsako spremembo prihodkov, premoženja ali TRR-ja ali vsako spremembo naslova svojega prebivališča, na katerem mu je mogoče opraviti vročitev, ali kontaktnih podatkov, in upravitelju ali sodišču na njegovo zahtevo dati vsa pojasnila in dokumente o svojem premoženju in poslih, ki jih je izvedel v zadnjih petih letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja.

Dodatno dolžnik med postopkom osebnega stečaja ne sme sklepati pogodbe ali opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso in brez soglasja sodišča najemati kredita ali posojila ali da poroštva, odpreti novega transakcijskega ali drugega denarnega računa in se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

Če je dolžnik zaposlen mora izpolnjevati svoje obveznosti do delodajalca po pogodbi o zaposlitvi in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Če ni zaposlen in je sposoben za delo si mora prizadevati, da najde zaposlitev in ne sme odkloniti nobene ponujene redne ali občasne zaposlitve ali drugega dela, razen če ponujene zaposlitve ali dela ni sposoben opravljati. Dodatno mora upravitelju mesečno poročati o dejanjih, ki jih je opravil, da bi našel zaposlitev.

Dolžnik mora spoštovati in opravljati tudi morebitna dodatna ravnanja, potrebna za izpolnitev obveznosti, ki mu jih določi sodišče.

Upnik lahko poda ugovor zoper odpust obveznosti do zaključka preizkusnega obdobja. V kolikor je dolžnik kršil katero od zgornjih obveznosti, ki jih mora spoštovati tekom postopka, lahko ugovarjate zoper odpust obveznosti.

e-obrazec - Ugovor upnika zoper odpust obveznosti ali zaradi prekratke preizkusne dobe v osebnem stečaju

Načeloma glede na podatke, ki ste jih podali ne vidimo, kako bi bila sklenitev pogodbe o prokuri kršitev s strani dolžnika. Kljub temu pa predlagamo, da kontaktirate stečajnega upravitelja in preverite konkretno zadevo in ga po možnosti glede sklenitve pogodbe o prokuri obvestite.

Več informacij najdete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Ugovor v osebnem stečaju - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!