Vprašanje:

Dobiš sredstva za preživljanje otroka pri plači ali kdo ti to nakaže? Sem v osebnem stečaju in prejemam samo 640 EUR.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da omejitve prejemkov v postopku osebnega stečaja ne razumete povsem.

Omejitev za preživljanja družinskega člana, denimo otroka, ne predstavlja dodatnega zneska, ki bi ga prejeli za preživljanje, ampak predstavlja dvig omejitve, ki je, v kolikor preživljate družinskega člana, ki ste ga dolžni preživljati, višja kot pa le minimalna plača.

Glede na 389. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju in 102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju, se rubež plače dolžnika opravi tako, da se zarubi do največ 2/3 plače, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % zneska minimalne plače.

Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V kolikor tako denimo prihodki iz delovnega razmerja mesečno znašajo 1.000,00 EUR, to pomeni, da se vam le-ti zarubijo do višine 640,52 EUR, v koliko preživljate otroka, pa do višine 866,64 EUR. 

V kolikor prihodki iz delovnega razmerja tega zneska ne dosegajo, ga seveda ne dobite dodatno izplačanega.

Vsekakor pa, v kolikor se pri rubežu prihodkov preživljanje otrok ne upošteva, da na sodišče vložite predlog za dvig omejitve in upoštevanje omejitve rubeža plače.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!