Vprašanje:

Neskladnost nakup avtomobila. Imam kot kupec pravico izbire med vračilom sorazmernega deleža kupnine ali celotne kupnine?

Odgovor:

Ker omenjate neskladnost izdelka, predvidevamo, da je prodajalec vozila pravna oseba.

Kupec ima tako v roku dveh let od obvestila o napaki, pravico od prodajalca zahtevati, da:

  • odpravi napako na blagu ali
  • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
  • blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
  • vrne plačan znesek.

Kupec lahko zahteva karkoli od naštetega, če se napaka pokaže v manj kot 30 dneh od dobave. Če se napaka pokaže kasneje, pa lahko najprej zahteva le odpravo napake oz. zamenjavo. Če prodajalec tega ne stori v roku, pa lahko zahteva znižanje oz. vračilo kupnine. Zahtevate lahko katerokoli od obeh možnosti.

Rok za popravilo oz. zamenjavo je 30. dni. Ta rok se lahko podaljša za 15 dni.

Kupec lahko že takoj zahteva znižanje oz. vračilo kupnine tudi, če je narava neskladnosti tako resna, da upravičuje takojšnje sorazmerno znižanje kupnine ali odstop od prodajne pogodbe, ali če prodajalec izjavil ali pa je iz okoliščin očitno, da prodajalec ne bo vzpostavil skladnosti blaga v razumnem roku ali brez znatnih nevšečnosti za kupca.

e-obrazec - Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila, motorja...)

e-obrazec - Opozorilo pred tožbo zaradi stvarne napake na rabljenem avtomobilu

e-obrazec - Tožba kupca rabljenega avtomobila zoper prodajalca zaradi stvarne napake na avtomobilu

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!