Vprašanje:

Napihala sem 0.90. Sem mladi voznik. Je možno, da kako dobim nazaj izpit pogojno ali ga moram opravljati na novo?


Odgovor:

V kolikor storite prekršek iz katerega izhaja, da vam bo odvzeto vozniško dovoljenje, se vam najprej vozniško dovoljenje odvzame začasno.  V tej fazi imate možnost podati predlog, za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja. Če bo sodišče temu ugodilo, Vam bo vozniško dovoljenje vrnjeno, dokler o zadevi ne bo dokončno odločeno.

e-obrazec - Predlog za vrnitev začasno odvzetega voziškega dovoljenja

Temu predlogu je potrebno priložiti tudi zdravniško spričevalo. Seznam izvajalcev, kjer lahko opravite zdravniški pregled Vam je na voljo tu: Seznam pooblaščenih izvajalcev kontrolnih zdravstvenih pregledov voznikov.

Na obravnavi pred sodnikom za prekrške se seveda skesajte in obžalujte zadevo oz. prekršek. Navedite da je šlo za enkratno zadevo, ki se ne bo ponovila. Vsekakor predlagamo, da te besede tudi dejansko upoštevate v prihodnje.

Če Vam bo vozniško dovoljenje odvzeto, boste imeli možnost podati predlog za odlog odvzema vozniškega dovoljenja.

e-obrazec - Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosi vozniškega dovoljenja

Tudi temu predlogu boste morali priložiti zdravniško spričevalo (razen če ste ga že priložili predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja).

V tem primeru bo sodišče določilo preizkusno dobo (od 6 do 24 mesecev), ko ne boste smeli storiti hujšega prekrška in boste morali izpolniti obveznosti, ki jih bo določilo sodišče na podlagi zakona o voznikih (udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu,...).

Če bo sodišče po končani preizkusni dobi ugotovilo, da ste izpolnili vse obveznosti, vozniškega dovoljenja ne bo odvzelo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

Informiran.si - Kako dobiti vrnjeno začasno odvzeto vozniško dovoljenje?

Informiran.si - Kaj lahko storite, ko Vam grozi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita)

Informiran.si - Vzeli mi bodo vozniško dovoljenje. Kaj naj storim?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!