Vprašanje:

Mora kandidat, po opravljenem predhodnem zdravniškem pregledu, v primeru da zavrne zaposlitev, strošek pregleda povrniti?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih v 28. členu določa, mora delodajalec, zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela, na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu. 

Prav tako po 14. členu Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) delavcu ne smejo nastati nobeni stroški, v zvezi zagotavljanja varnosti in zdravja, kar pomeni, da mora delodajalec nositi vse stroške zdravstvenega pregleda.

Če Vam pri pregledu nastanejo stroški, kot so denimo stroški prevoza na ta pregled, Vam jih je delodajalec tako dolžan povrniti.

Delovno razmerje nastane s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi. Torej v vašem primeru ne moremo govoriti v nastanku delovnega razmerja med vami in podjetjem. 

V kolikor bi podjetje smatralo, da je utrpelo škodo in da ste mu to škodo povzročili namenoma ali iz hude malomarnosti, lahko do vas uveljavlja odškodninski zahtevek.

V kolikor ste podjetju namerno ali iz hude malomarnosti povzročili škodo, ste tako to škodo tudi dolžni povrniti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdo odgovarja za povzročeno škodo na delovnem mestu?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!