Vprašanje:

Je delodajalec dolžan zagotoviti samotestiranje? Zahteva, da se testiramo na testnih točkah v mestu, izven delovnega časa.


Odgovor:

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

Za delavce velja, da za namen opravljanje dela, kot PCT pogoj testiranja šteje tudi presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje.

Za zaposlene in druge osebe, ki opravljajo delo pri delodajalcu se šteje, da za opravljanje dela izpolnjujejo pogoj PCT, če se presejalno testirajo s testom HAG, ki se izvaja v enakih presledkih na 48 ur.

Samotestiranje zadošča dokler zaposleni delo opravljajo pri delodajalcu v njegovih prostorih. V kolikor delavec delo opravlja zunaj prostorov delodajalca, pa samotestiranje ne zadošča. 

V vsakem primeru se testiranje všteva v delovni čas.

e-obrazec - Sklep o testiranju oz. obveznem upoštevanju pogoja PCT na delovnem mestu

e-obrazec - Sklep o imenovanju odgovorne osebe za preverjanje pogoja PCT

e-obrazec - Izjava zaposlenega o izpolnjevanju pogoja PCT

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako ustrezno zadostiti pogoju PCT za zaposlene?

Informiran.si - Samotestiranje zaposlenih. Kako poteka in kdo ga plača?

Informiran.si - Kaj je pogoj PCT in kako ga izpolniti?

Informiran.si - Omejitve pri ponujanju storitev

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!