Vprašanje:

Dedič deduje nekaj zemlje. Mora sam obvestiti FURS in zemljiško knjigo o spremembi lastnika?


Odgovor:

Predlog za odmero morebitnega davka na dediščine in darila, kot tudi vpis novega lastnika v zemljiško knjigo poda sodišče, ki vodi zapuščinski postopek samo, po uradni dolžnosti.

Davek se odmeri na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju, ki ga FURS prejme od sodišča.

Prav tako se na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju v zemljiško knjigo vpiše lastninska pravica dediča na nepremičnini.

Če do vpisa v zemljiški knjigi ne pride, kljub pravnomočnemu sklepu, pa lahko poda dedič vpis v zemljiško knjigo sam, na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako dosežem vpis v zemljiško knjigo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!