Vprašanje:

Babica je z oporoko svoje premoženje - denar zapustila vnukinjama. Kako je s plačilom davkov?


Odgovor:

Vnukinji sta kot dedinji I. dednega reda opravičeni plačila davka na dediščine in darila.

Zakonu o davku na dediščine in darila niso izrecno našteti dediči ali obdarjenci prvega dednega reda. Zato se kot taki upoštevajo dediči kot jih določa Zakon o dedovanju, ki  11. členu določa, da so dediči prvega dednega reda – potomci in zakonec pokojnika. Iz navedenega izhaja, da se vnuk uvršča med dediče prvega dednega reda.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!