Vprašanje:

Zapustnik lahko razdedini dediča, če se je dedič vdal brezdelju in nepoštenemu življenju. Kako to naredi oz. dokaže?
 

Odgovor:

Zapustnik razdedini dediča tako, da razdedinjenje navede v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Pri tem je pomembno, da dejansko obstajajo razlogi za razdedinjenje. Koristno je tudi, da razloge v oporoki čimbolj natančno opiše, ter (če je to možno) priskrbi tudi dokaze, ki navedena dejstva dokazujejo.

Kako dokazat, da razlogi za razdedinjenje obstajajo, je odvisno od vsakega primera posebej. Če je le možno priskrbite fizične dokaze, koristno pa je tudi pričanje prič, ki lahko navedbe potrdijo s svojim pričanjem.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!