Vprašanje:

Ali notarsko overjen podpis velja na zapuščinski razpravi? Gre za dogovor med zapustnikom in dedičem.
 

Odgovor:

Za natančen odgovor bi morali vedeti, za kakšen dogovor je dejansko šlo.

V kolikor gre za sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju (ko se dedič odpove dedovanju še pred zapustnikovo smrtjo), je za to potreben notarski zapis, ki ga mora vsebinsko sestaviti notar in samo overitev ne zadošča.

Predvidevamo pa, da gre tu za sporazum med zapustnikom in dedičem, da mu bo zapustnik zapustil določeno premoženje po svoji smrti. Torej bi šlo tu iz vsebinskega vidika za darilno pogodbo, ki se izpolni po darovalčevi smrti. Tudi takšna pogodba je veljavna le, če je sklenjena v obliki notarskega zapisa.

V kolikor je šlo za oporoko, v kateri je zapustnik dediču zapustil svoje premoženje po svoji smrti, pa ne notarski zapis, ne overitev nista nujno potrebna, v kolikor je oporoka sestavljena na enega od načinov, kot jih določa Zakon o dedovanju.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!