Vprašanje:


Lahko z izročilo pogodbo predam stanovanje zetu in ne ne hčerki ali sinu, v zameno, da poskrbi zame do moje smrti?

 

Odgovor:

Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Pogodbo lahko tako sklenete s svojim potomcem, kar zet ni.

Izročilna pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi izročiteljevi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo (potomci) in ko je sklenjena v obliki notarskega zapisa. V kolikor ti pogoji niso izpolnjeni, se izročilna pogodba šteje za darilno pogodbo.

Glede na opisano, bi v vašem primeru morali skleniti bodisi pogodbo o dosmrtnem preživljanju, bodisi pogodbo o preužitku.

V obeh primerih se zet lahko, v zameno za premoženje, zaveže, da bo za vas skrbel do vaše smrti. V primeru pogodbe o dosmrtnem preživljanju, premoženje preide na zeta ob vaši smrti, v primeru pogodbe o preužitku pa premoženje preide na zeta takoj, ob sklenitvi pogodbe. Obe pogodbi mora pripraviti notar, v obliki notarskega zapisa.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!