Vprašanje:

Babici bi mi rada podarila hišo. Edini dedič je moja mama - edinka. Je pogodba, da mama ne bi zahtevala nujnega deleža?
 

Odgovor:

Vaša mati, kot babičina hči, je nujni dedič po babici. Do nujnega deleža ne bi bila upravičena, v kolikor bi jo babica v oporoki razdedinila, ali če bi bila nevredna dedovati.

e-obrazec - Oporoka

V kolikor bi bila do nujnega deleža upravičena in v kolikor bi bil njen nujni delež prikrajšan, bi lahko zahtevala vračilo daril oz. omejitev oporočnih razpolaganj, dokler njen nujni delež ne bi bil poplačan.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Za poplačilo nujnega deleža se lahko zahteva vračilo daril, ki so bila dana dedičem kadarkoli, za osebam, ki niso dediči pa le, če so bila dana v zadnjem letu zapustnikovega premoženja. V kolikor bi bila dedič vaša mati, vi ne bi bili zakoniti dedič (lahko bi bili le oporočni dedič). Tako bi lahko mati zahtevala vračilo darila danega vam, če bi med darilom in smrtjo babice preteklo manj kot eno leto.

Nujnega deleža ne more zahtevati iz prodanega premoženja, vendar mora biti prodaja dejansko opravljena. Možno je skleniti tudi pogodbo o dosmrtnem preživljanju oz. preužitku. Ker gre tudi v tem primeru za odplačni posel, se nujnega deleža iz tega premoženja ne more zahtevati. Lahko se zgolj izpodbija, denimo v kolikor niso izpolnjene obveze po pogodbi oz. protidajatev po vrednosti preveč odstopa od vrednosti pridobljenega premoženja. Morata pa biti tako pogodba o dosmrtnem preživljanju, kot tudi pogodba o preužitku sestavljeni v obliki notarskega zapisa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!