Vprašanje:

Avto je kupljen vi avtohiši. Po preteku garancije (30 dni), se pojavi napaka pri vžigu. Popravilo znaša 1000 EUR. Kdo plača?
 

Odgovor:

Napake ne morete uveljavljati v okviru garancije, lahko pa uveljavljate stvarno napako.

Prodajalec odgovarja za napake, ki se pokažejo v roku enega leta po tem, ko je bilo vozilo izročeno kupcu. O uveljavljanju stvarne napake mora kupec obvestiti prodajalca v roku 2. mesecev po odkritju napake.

e-obrazec - Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila, motorja...)

Glede na opis napake ne moremo presoditi, ali gre v tem primeru za dejansko stvarno napako. Predlagamo da o tem pridobite mnenje strokovnjaka (serviserja).

Predlagamo, da v primeru poskusite uveljavljati stvarno napako pri prodajalcu. V kolikor prodajalec napake ne bo priznal, pa se nato na podlagi mnenja strokovnjaka odločite, ali boste nadaljevali postopek uveljavljanje stvarne napake zoper prodajalca.

e-obrazci - Uveljavljanje stvarne napake

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

Informiran.si - Kdaj in kako lahko uveljavljate garancijo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!