Vprašanje:

Lahko podjetje odredi, da morajo delavci do 31.03.2021 pokoristiti dopust iz 2020, sicer jim propade?
 

Odgovor:

Načeloma je takšna omejitev mogoča. Zakon o delovnih razmerjih da mora delavec v koledarskem letu porabiti vsaj dva tedna dopusta, ostali dopust pa lahko porabi do 30.6..

Dodatno določa, da lahko delavec izrabi ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta. Lanski dopust tako načeloma lahko izkoristite do 31.12.

Dodatno se je lahko izraba letnega dopusta omejena v kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalca ali v pogodbi o zaposlitvi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšna so "pravila" glede izrabe letnega dopusta?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!